Ai minäkö osallistuisin kaavoitukseen?

Posted on Updated on

Ai minäkö osallistuisin kaavoitukseen?

Hanna Herkkola

Monelle kaavoitus voi kuulostaa lähtökohtaisesti vieraalta, joltakin kunnan hallinnolliselta puuhalta, jonka merkitys ei oikein avaudu. Miksi siitä siis tulisi kiinnostua ja innostua, ehkä jopa osallistua siihen – miten se olisi edes mahdollista?

Mitä kaikkea taajamaosayleiskaavassa käsitellään?

Kaavoilla määritellään monen arkisen asian reunaehtoja. Mihin voidaan rakentaa, kuinka paljon ja mitä? Missä kulkevat virkistysreitit? Entä mihin palvelut voivat sijoittua tai mihin varataan tilaa liikenteelle ja liikkumiselle? Miten eri asioiden mahdollistaminen tai rajoittaminen vaikuttaa eri yritysten ja yhdistysten toimintamahdollisuuksiin? Yleiskaavassa määritellään suuria linjoja ja toimintojen sijoittumista yleisellä tasolla. Kun kyseessä on suurta aluetta koskeva kaava, kuten Jämsän taajamaosayleiskaava, vaikutukset ulottuvat suurimpaan osaan kuntalaisia ainakin välillisesti. Kuntalaisten osallistuminen kaavan laatimiseen tietoja, näkemyksiä ja palautetta kertomalla on tällöin erityisen tärkeää.

No entäs jos sitten osallistuisin?

Nyt laadittavassa kaavassa otetaan kantaa muun muassa keskusta-alueen kehittämiseen ja virkistysreitteihin. Tämän kaavan laatiminen halutaan tehdä erityisen laajasti yhteistyössä kuntalaisten kanssa ja siksi palautetta kysytään eri vaiheissa. Vaikutusmahdollisuuksia halutaan tarjota paljon ja ideoita tilaisuuksista ja vaikutusmahdollisuuksista otetaan mielellään vastaan. Kaavasta ja sen tekemisestä löytyy paljon tietoa näiltä nettisivuilta  ja kaikille avoimista tilaisuuksista tiedotetaan muun muassa lehdessä ja Facebookissa.

Kaavasta on tehty luonnos, joka on parhaillaan julkisesti nähtävillä. Kaavaa esitellään yleisölle 22.2.2017 Paunun koululla. Ovet aukeavat jo kello 16, jolloin aineistoihin voi tutustua vapaamuotoisesti, ja suunnittelijat ovat paikalla juttelemassa kiinnostuneiden kanssa. Varsinainen esitys kaavasta on kello 18, ja sen jälkeen on mahdollisuus vielä kiertää eri teemapisteillä tutustumassa muun muassa tehtyihin selvityksiin. Tilaisuudessa esitellään myös nettiin avautuva karttakysely virkistysreiteistä. Toivomme tilaisuuteen mukaan paljon osallistujia ja vilkasta keskustelua! Jos et pääse paikalle, käy tutustumassa aineistoihin netissä ja anna palautetta vaikkapa sähköpostilla.

Toivottavasti löydät aikaa ja mielenkiintoa osallistua Jämsän taajamaosayleiskaavan laatimiseen. Voit valita mieleisesti tavat ja tilaisuudet monista mahdollisuuksista. Osa kaavaratkaisuista toteutuu pian, osassa voi mennä pidempään, mutta nyt luodaan pohjaa tulevalle. Tule mukaan!

Tapaamisiin!

Kirjoittaja toimii Jämsän taajamaosayleiskaavan vuorovaikutusprosessin suunnittelun parissa Ramboll Finland Oy:ssa.

Facebooktwitter

2 thoughts on “Ai minäkö osallistuisin kaavoitukseen?

  Esko J. said:
  helmikuu 17, 2017 at 7:27 pm

  Orivuoren vanhametsä luonnonsuojelualue pitäisi saada luonto ja virkistysreitistöön. Se on jo sitä, vanhat polut pysyvät talvellakin kulkijoiden toimesta auki. Koirien ulkoiluttajia kulkee paljon. Tunnettavuutta olisi syytä lisätä.

   Kaavoitus said:
   helmikuu 21, 2017 at 2:21 pm

   Kiitos palautteesta! Tänään on avattu virkistysreittejä koskeva karttapalautekysely. Tämän ja muita kommentteja voit käydä halutessasi laittamassa myös sitä kautta. Kysely löytyy osoitteesta http://query.eharava.fi/1944. Tervetuloa myös yleisötilaisuuteen huomenna keskiviikkona Paunun koululle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *